MBA Financiering

MBA Financiering

ISBN 9789041511249
  • Tweede druk
  • MBA
  • Martin Koekkoek

€45,-

Dit boek is geschreven om studenten voor te bereiden op het examen van de Associatie voor de module MBA Financiering. Maar iedereen die meer wil weten over financiering kan dit boek gebruiken om meer dan alleen basiskennis van dit onderwerp te krijgen.

De heren XVII, het bestuur van de VOC, wisten het al aan het begin van de 17e eeuw: “De cost gaat voor de baet uyt”. Je moet eerst geld uitgeven voor je geld kunt gaan verdienen. Het centrale thema van dit boek is waar je dat geld vandaan haalt. Dat kan van investeerders zijn, van banken maar ook van andere partijen. Het verhaal is daarmee niet klaar. Als je geld bijeen hebt verzameld komt er veel bij kijken hoe je dat geld vervolgens gaat besteden. Investeer je in duurzame bedrijfsmiddelen? Koop je voorraad van veel producten? Geef je krediet aan je klanten? En zo ja, hoe lang? Allemaal vragen waarbij niet alleen intuïtie of gezond verstand een rol speelt, maar ook bedrijfseconomische principes en rekensommen.

De eigenaar van een eenmanszaak heeft geen jaarrekening nodig om te weten of zijn bedrijf er goed voor staat. De aandeelhouder van een beursgenoteerd fonds wel. Hét middel van het bestuur om verantwoording af te leggen aan de aandeelhouders is de jaarrekening. Aan de hand van de balans, de winst-en-verliesrekening en het kasstroomoverzicht kan de financiële gezondheid van een onderneming worden beoordeeld. Na het lezen van dit boek kun je deze beoordeling in de praktijk ook echt toepassen.

 

Martin Koekkoek (1964) studeerde vier jaar voor accountant, voltooide een studie Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde zijn MBA bij Insead. Zijn werkervaring omvat dertig jaar bij verschillende organisaties in de profit en non-profit sector. Functies varieerden van assistent accountant, bedrijfsjurist en directiesecretaris tot senior strategy consultant bij een grote vermogensbeheerder.

Sinds 2012 is Martin zelfstandig consultant en freelance docent. Hij heeft veel leservaring, o.a. met de modules
MBA Bedrijfsaministratie bij NCOI en Markus Verbeek Praehep. In de afgelopen jaren heeft hij meerdere artikelen en een boek over pensioenen geschreven. Zowel bij het lesgeven als het schrijven staat de verbinding van theorie en praktijk altijd centraal. Het sluit aan bij Martin’s motto: “leren moet leuk zijn, anders leer je niks”.

Gerelateerde boeken